Stammetjes rooien?

Je krijgt de vraag van Agripersoneel of je wilt helpen met stammetjes rooien. Euh wat? Stammetjes rooien?

Wat is dat dan en wat houdt het in? Wat wordt er van mij verwacht?

Kijk eens om je heen wanneer je in de auto of op de fiets zit. Overal in het land zijn ze bezig op het land. Maar wat zijn ze daadwerkelijk aan het doen? Dat ga ik jullie vertellen!

Bij veel akkerbouw bedrijven zijn ze begonnen met het rooien van de aardappels. Deze aardappels zijn in april/mei gepoot, grotendeels met de pootmachine maar ook een gedeelte met de hand! Het rooien volgt later met een rooimachine of met de hand!

Waarom eigenlijk?
Bij het stammen rooien heb je kleine veldjes met verschillende aardappel rassen. Deze worden gerooid met de hand voor de vermeerdering (elke pootaardappelplant levert slechts tien nieuwe pootgoedaardappelen op. Het vermeerderen gebeurt daarom vier tot zes jaar achter elkaar. De eerste pootgoed plant levert dus na 4 jaar zo’n 10.000 pootaardappelen op). Stammetjes zijn kleine kwetsbare aardappelstammen en wanneer deze gerooid zouden worden met een rooimachine, worden ze te veel beschadigd. Aangezien deze aardappels zorgen voor de “nieuwe aanwas” word er extra voorzichtig mee gedaan.

Wat houdt het in?
We beginnen vaak rond 07:30 / 08:00 uur en werken dan de hele ochtend en middag door. Je zit op knieën in het land en “rooit” het stammetje handmatig en legt deze in een kistje. Het mooie is dat dit vaak aan het einde van de zomervakantie moet gebeuren en dan zijn er altijd enthousiaste scholieren die dit willen doen om nog even wat bij te verdienen. We gaan vaak met een hele groep tegelijktijdig het land in, om met de hand, de stammetjes te rooien. Dus naast het belangrijke werk wat je doet is het ook nog eens heel gezellig!

Wat word er van mij verwacht?
Dat je er bent als je zegt dat je komt werken????, dat je je werk serieus doet. Wil jij ook stammetjes rooien? Schrijf je dan nu in of stuur een appje naar Agripersoneel 06 – 2546 6606.

 

 

PS: Wil jij ervaren wat het werk in de agrarische sector inhoudt? App/bel ons op 06 – 2546 6606 of check www.agripersoneel.nl of ga direct naar de vacatures 

Informatie

Ontvang vacatures in je mailbox

Deel dit bericht op Social media