Je hebt ze vast al zien rijden, wagens vol met bieten! De bietencampagne is weer begonnen!
De suikerbieten worden in een periode van 3 tot 4 maanden verwerkt en snelheid is geboden, suikerbieten moeten snel worden verwerkt omdat het suikergehalte na het oogsten snel terugloopt. Maar hoe krijg je nou suiker uit zo’n bruine biet???
 

 

Suikerbieten zien er niet zo lekker uit…… Maar suiker is dat wel! Hoe krijgen ze die witte suiker uit zo’n bruine biet?

Suikersap
Als de bieten bij de suikerfabriek aankomen worden ze goed gewassen en in reepjes gesneden. In de diffusietoren worden de reepjes overspoeld met warm water. Hierdoor lost de suiker in de reepjes op en er blijft een dik suikersap
(ruwsap) over. Het ruwsap wordt naar de sap zuivering gepompt.

Dunsap en diksap
Het sap bestaat niet alleen uit suiker, maar heeft ook nog een heleboel andere bestanddelen. Bij de sap zuivering worden de overige bestanddelen uit het sap gehaald. Dat heet het carbonatatie proces. Wat overblijft wordt dunsap genoemd.

Het dunsap wordt door 4 verdampers gevoerd waardoor het water uit het sap verdampt. Het sap wat nu overblijft heet diksap.

In de pan
Via een filter gaat het diksap naar de kookpannen. Daar wordt het verder ingedikt tot een geheel verzadigde oplossing is verkregen. Vanaf dat moment gaat de suiker zich hechten aan kleine, van tevoren in de kookpan aangebrachte kristallen. Er ontstaat nu een kristalbrij die de masse-cuite wordt genoemd.

Suiker en stroop
Als de kristallen een bepaalde grootte hebben bereikt, valt de masse-cuite in een koeltrog. Daar kunnen de kristallen verder uitgroeien tot de gewenste grootte. Eenmaal op de juiste grootte worden de suikerkristallen gecentrifugeerd. Waarna suiker en stroop overblijven.

Naar de opslag
De stroop ondergaat nog een keer dezelfde behandeling als het diksap. De suikerkristallen worden gereinigd met stoom en vervolgens gedroogd en nogmaals gekoeld. Daarna gaat de suiker naar een grote opslagsilo. Waarna het verder verwerkt wordt.

Tik Tok Tammo is een groot fan van deze “Bietncampagne” en heeft daarover een video gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=GfLGWKOjVWM

 

PS: Wil jij ervaren wat het werk in de agrarische sector inhoudt? App/bel ons op 06 – 2546 6606 of check www.agripersoneel.nl of ga direct naar de vacatures 

 

Adres

Medenerweg 15 
9833 TD Den Ham

Telefoonnummer

E-mailadres

Deel dit bericht
Spring naar toolbar